Yhteistyössä: Helsinki Contemporary
Olen pidemmän aikaa haaveillut ja ajatellut, että joku päivä hankimme nykytaidetta kotiin, sillä aihe kiehtoo suuresti. Sen tarjoamat elämykset ja inspiraatio, ja väylät nähdä uusin silmin maailmaa. Taide muistuttaa arjen yläpuolella olevasta tietoisuuden tasosta, josta elämässä on parhaimmillaan kyse ainakin hetkellisesti, kun aika pysähtyy taide-elämyksen äärellä – oli kyse sitten taidenäyttelyssä vierailusta tai vaikka klassisen musiikin konsertista. Huomaan nälän kasvaessa syödessä, kun raottaa vähän verhoa taiteen suuntaan, haluaa oppia aina vaan enemmän ja samalla uusia maailmoja avautuu.
Vaikka meillä on jonkin verran taidetta entuudestaan kotona, niin aivan ensimmäistä kertaa olemme itse ja yhdessä mieheni kanssa valitsemassa nykytaidetta omaan kotiin. Taiteen hankkiminen ensikertalaisena voi tuntua hämmentävältä ja vaikealtakin. Nykytaiteen muodot ovat niin moninaiset, että teoksista jyvälle pääseminen vaatii osallistumista ja heittäytymistä, turhautumisen tunteitakin teokset voivat aiheuttaa.
Mistä lähteä liikkeelle, kun aihe on ihan uusi? Minkä teoksen ja millä perusteilla valita lukeisten vaihtoehtojen joukosta. Mikä vaihtoehtojen ja valintojen viidakko!
Kun puhutaan arvokkaasta lähtökohtaisesti pysyvästä hankinnasta, eikä kyseessä ole trendien mukaan vaihtuva sisustuselementti, haluaa olla todella varma ennen kuin sitoutuu taideteokseen. Perehdyttyäni viime kuukausina aiheeseen maamme johtaviin nykytaiteen gallerioihin kuuluvan Helsinki Contemporaryn asiantuntevan ja avuliaan henkilökunnan perehdyttämänä, haluan raottaa teille tätä taidehankintoihin liittyvän salaperäisyyden verhoa. Ohessa joukko käytännön vinkkejä, miten nykytaiteen hankinnassa voi edetä, kun kiinnostus on herännyt. Kirjoituksesta tuli aika pitkä, mutta toivottavasti myös hyödyllinen, joten kannattaa ottaa kuppi kuumaa ja mukava asento tekstiin uppoutuessa!
Miksi hankkia taidetta kotiin?
Mielestäni oikeaa taidetta kannattaa hankkia kotiin sen arvostuksen takia sekä taideteosten herättämien aisti-elämysten ja ajatusten takia. Taideteos on enemmän kuin pelkkä ulkokuori, se on jotain ainutlaatuista ja pysyvää, tekijänsä taidonnäyte ja heijastus tämän sielunmaisemaa, joka on syntynyt tietyllä ajanhetkellä. Taitelijuus jos mikä on kutsumusammatti, jota arvostan suuresti. Tuntuu tärkeältä voida taidehankinnan myötä tukea valitsemaansa nuorta uransa alkuvaiheessa olevaa suomalaista taiteilijaa. Nykytaide puolestaan on tämän aikakauden taiteilijoiden tekemää taidetta, jonka hankintaan keskityn tässä kirjoituksessa.
Esteettistä puolta ei tietenkään pidä aliarvioida kun taidetta valitsee omaan kotiin, eikä alun ihastumisen ja lumoutumisen tuntemuksia, jotka parhaimmillaan syvenee vakituiseksi suhteeksi teoksen kanssa. Toki taideteoksia voi pitää myös kauniina esineinä, mutta ainakin itse kaipaan henkilökohtaisempaa ja pintaa syvemmälle menevää suhdetta teokseen.
Toisaalta viehätys voi löytyä muustakin kuin pintapuolisesta kauneudesta, vaikkapa kyvyssä ravistella ja tarjota virikkeitä mielelle. Parhaimmillaan taideteos kotona tarjoaa elämyksiä läsnäolollaan jokapäiväiseen elämään. Siitä tulee palanen kotia, josta ammentaa energiaa elämäänsä ja paikan missä pohtia itselle kiinnostavalta tuntuvia asioita.
Oman maun kartoittaminen
Omaa makua taide-asioissa voi lähteä kartoittamaan eri keinoin. Paras tapa on altistua taiteelle, eli käydä erilaisissa näyttelyissä ja pysähtyä hetkeksi taideteosten äärelle niitä tunnustellen. Internet helpottaa toki aiheeseen perehtymistä, mutta kannattaa muistaa, että tietokoneen ruudulla mittakaava hämärtyy ja fyysiset piirteet, vaikka jotain viitettä teoksista kuvat ruudulla toki antavat. Myöskään kaikki tekniikat eivät tule parhaiten esille tietokoneen ruudulta.
Taideteoksiin tutustuessa alkaa oma maku hahmottumaan ja selviää, minkä tyyliset työ ihastuttavat puhuttelevat juuri itseä. Nykytaide on mielestäni niin äärimmäisen kiehtovaa, kun lajeja on valtavan monia ja merkitys riippuu vahvasti katsojasta. Ei ole oikeaa tai väärää tulkintaa, joten aiheeseen voi yhtä hyvin suhtautua rennon uteliaasti ja leikkimielisesti.
Totuuden nimissä eivät läheskään kaikki tyylit tai teokset avaudu itselleni, tai viehätä alkuunkaan, eikä tarvitsekaan sillä vaihtoehtoja riittää. Toisaalta on kiinnostavaa pohtia myös ristiriitaisempia tuntemuksia, ehkä samalla oivaltaa jotain itsestään.
Makua kartoittaessa vahvistuu käsitys omasta estetiikan tajusta. Vetoavatko abstraktimmat vai esittävämmät teokset enemmän? Hiljaisempi vai äänekkäämpi kauneus? Millaiset värimaailmat kiehtovat? Onko jokin teema, joka toistuu itseä puhuttelevissa teoksissa?
Itse huomaan pohtivani usein myös sitä, näenkö teoksen omassa kodissa vai nautinko siitä mielummin gallerian seinällä. Esimerkiksi hyvin värikylläiset ja esittävät teokset usein sykähdyttävät, mutta saattavat itsestä tuntua liian voimakkailta oman kodin ympäristössä, jossa kaipaa ennemmin tietynlaista seesteisyyttä.
Omaa makua tunnustellessa löytyy hiljalleen taitelijoita, joiden kädenjälki ja visuaalinen maailma puhuttelevat enemmän kuin toisten ja sitä kautta taiteilijan tuotantoon alkaa perehtymään entistä syvemmin. Avointa mieltä, intuitiota, läsnäoloa ja uteliaisuutta nykytaiteeseen tutustuminen vaatii, sillä harvemmin se antaa tarjottimella valmiiksi pureskeltuja vastauksia.
Ostopaikat
Yleisimmät tavat hankkia taidetta on joko galleriasta tai taiteilijalta suoraan. Galleriat edustavat valitsemiaan taiteilijoita, joiden edunvalvojina ja managereina he toimivat taiteilijoiden näyttelyiden järjestämisen lisäksi. Taiteilijan kiinnitys arvostetun gallerian listoille on indikaatio myös ostajalle ja tietynlainen lupaus laadusta ja siitä, että taiteilijassa nähdään potentiaalia myös tulevaisuutta ajatellen. Helsinki Contemporary (entinen Kalhama & Piippo) edustaa huolella valittuja 27 taiteilijaa, joiden tyylit vaihtelevat laajasti toisistaan eli vaihtoehtoja löytyy reilusti jo yhden gallerian sisällä.
Helsinki Contemporarya johtaa taiteen asiantuntijoista koostuva advisory board, joten toiminta ei ole niin galleristivetoista, toisin kuin perinteisesti on totuttu yksityisissä gallerioissa. Laadukkaiden gallerioiden nettisivuilla pääsee tutustumaan rajattuun otantaan tämän hetken arvostettujen nykytaiteilijoiden töitä, joka tuo ainakin itsellä varmuutta valintaprosessiin. Nuorten nykytaiteilijoiden töihin pääsee tutustumaan yksityisgallerioiden lisäksi myös julkisesti johdetuissa nykytaiteen museoissa, kuten Kiasma, EMMA ja HAM-galleria.
Gallerioiden lisäksi maassamme on suuri joukko taiteilijoita, jotka edustavat itse itseään ja joiden teoksiin pääsee tutustumaan suoraan taiteilijan työhuoneella, sekä muissa jälleenmyyntipaikoissa. Taiteilijoiden cv:t ovat nähtävillä useimmiten netissä ja niistä näkyy koulutuksen sekä tunnustusten lisäksi aktiivisuus näyttelyiden suhteen Suomessa ja maailmalla.
Isoon määrään erilaisia taidemaalauksia pääsee kerralla tutustumaan juuri Kaapelitehtaalla avautuneessa vuosittaisessa Taidemaalariliiton Teosvälitys-tapahtumassa, joka esittelee yli 1500 taideteosta sadoilta eri taiteilijoilta. Muihin taiteenostopaikkoihin kuuluvat muun muasa taidelainaamot, joissa pääsee tutustumaan taideteoksiin ja niitä voi vuokrata ja lunastaa itselleen kuukausimaksulla.
Taiteilijoihin tutustuminen
Mielestäni taiteilijaan perehtyminen on merkityksellinen osa taideteoksen valintaa. Taideteos syntyy taiteilijan välityksellä ja koska teoksen valinta kotiin on niin henkilökohtainen prosessi, sillä on ainakin itselle merkitystä kenen henkilön tekemän taideteoksen oman kodin seinälle ripustaa. Gallerioiden sekä taiteilijoiden nettisivuilta löytyy tietoa taiteilijoista ja kuvia heidän teoksistaan. Vuoden Nuori Taiteilija -palkintojen saajia pidetään alalla poikkeuksellisen lahjakkaina yksilöinä. Näyttelyjen sekä niiden arvostelujen seuraaminen eri medioista antaa myös hyvää kuvaa, mitä alalla tapahtuu ja tarjoaa mahdollisuuksia käydä tutustumassa parhaillaan esillä oleviin teoksiin. Joitain nuoria taiteilijoita voi myös seurata sosiaalisessa mediassa. Lisäksi galleriat ja taiteen alan vaikuttajat, kuten galleristit kannattaa ehdottomasti laittaa myös Instagramissa/Facebookissa, jolloin pysyy kartalla uusista näyttelyistä ja taidekentästä laajemminkin. Helsinki Contemporaryn sivuilta löytyy myös kiinnostavia videoita näyttelyiden teosten synnyistä, jollon teokset avautuvat paremmin.
Kaikista hyödyllisimmiksi olen kokenut taidegalleriasta saamani kirjoja ja esitteitä heidän edustamista taiteilijoista. Niissä on kiinnostavia haastatteluja ja kirjoituksia alan asiantuntijoilta teoksiin liittyen, sekä näkee kuvien avulla laajemman otannan taiteilijan teoksista eri vuosilta. Tekstit antavat uusia tapoja ja apua teosten tulkintaan.
Näyttelyjen avajaisten lisäksi taidegalleriat järjestävät keskustelutilaisuuksia, joissa taitelijoita haastatellaan ja he raottavat taiteensyntyprosessia. Samalla saa mahdollisuuden kysyä ja keskustella taiteilijan kanssa, perehtyen tämän ajatusmaailmaan sekä työsketenlytapoihin. Useat tilaisuudet ovat kaikille avoinna, eikä gallerioihin ole sisäänpääsymaksuja, joten ihan pelkästään viikonloppuaktiviteettinakin suosittelen ehdottomasti vierailemaan gallerioissa.
Taidenäyttelyssä käymisen virkistävä vaikutus on huikea! Jotain lähtee väistämättä mukaan taideteoksia katsoessa mielen tasolla.
Hyödynnä gallerian palveluja
Ensikertalaisena taidetta valitsemassa olen kokenut gallerian tarjoaman opastuksen ensiarvoisen tärkeänä ja arvokkaana apuna. On ollut huojentavaa huomata, ettei tyhmiä kysymyksiä ole ja galleriassa työskentelevät auttavat mielellään valinnassa, vaikkei alkuun edes itse tiedä mitä on hakemassa.
Galleriamaailmaan liittyy kuulemma ihan yleisesti useiden mielissä salaperäisyyttä ja jopa galleriaan sisälle astumista pidetään usein jännittävänä, mitä sen ei tarvitse olla. Galleriaan voi kävellä sisälle vaikka hetken mielijohteesta, vaikkei tietäisikään aiheesta tai olisi sillä hetkellä ostamassa mitään. Ja siellä saa puhua ääneen, ihmetellä tai vaikka nauraa.
Galleriaan voi myös varata ajan kysyäkseen neuvoja alkuun pääsemiseen. Vinkki oikeanlaisen työn löytämiselle voi olla niinkin konkreettinen kuin teoksen koko, budjetti, esittävyyden taso, tai vaikka menetelmä. Tällöin gallerian asiantuntija voi käydä läpi heiltä löytyviä teoksia ja lähettää niistä koosteen sähköpostitse tiedostona, jossa on kuvia sekä tiedot ehdotetuista taideteoksista. Lisäksi gallerian henkilökunta osaa kertoa mitä taiteilijoilla on työn alla, kuten vaikka näyttelyistä ulkomailla ja tulevista sekä menneistä näyttelyistä. Galleriat toimivat taiteilijoiden edunvalvojina, työyhteisöinä ja teosten jälleenmyyntikanavina, sekä linkkeinä asiakkaiden ja taiteilijoiden välillä. Voi olla helpompi tutustua taideteoksiin gallerian välityksellä omia tuntemuksia pohtien ja eri taiteilijoiden teosten välillä, kuin suoraan taiteilijoiden kanssa tekemisissä ollessa.
Vain pieni otanta eli sen hetken näyttelyyn valitut teokset ovat esillä, niinpä valtaosa gallerian taideteoksista on varastoituina gallerian muissa tiloissa. Kun kiinnostavia yksilöitä löytyy kuvien perusteella, ne tuodaan nähtäville sopimuksesta gallerian tiloihin, joissa niihin pääsee luonnossa tutustumaan. Teokset täytyy aistia luonnossa! Esimerkiksi mittasuhteet ja paksuus ovat tärkeä osa vaikutelmaa, samoin öljyväriteosten struktuuria ja materian tuntua ei valokuvissa pääse aistimaan.
Oheiset kuvat ovat Helsinki Contemporaryn näyttelytilojen takana sijaitsevan toimiston puolelta. Varsin upeat ja inspiroivat työtilat, eikös?
Gallerian tarjoamiin palveluihin kuuluu myös teoksen ripustaminen kotiin, kun valintaprosessi on edennyt seuraavalle tasolle, asiakkaan halutessa kokeilla taideteosta paikan päällä ennen lopullista päätöstä. Kotiripustus ei velvoita tekemään ostopäätöstä, sillä on myös taidegallerian ja taitelijan etujen mukaista, että päätös on mieluisa.
Ihan mahtavana lisäpalveluna Helsinki Contemporaryllä on oma mobiilisovellus ARTAP taiteen kotisovitukseen, jolla pääsee mallaamaan taideteoksia kodin seinille oikeassa mittakaavassa todella helposti älypuhelimen tai tabletin ruudulta. Tästä kerron lisää omassa postauksessa kun mallailen taideteoksia kotimme seinille valintaprosessin edetessä!
Käytännöntasolla taidehankintoja harkitessa on hyvä tietää, että osamaksujärjestelyt ovat ihan arkipäiväisiä taideteoksia galleriasta ostettaessa. Ei siis tarvitse olla koko summaa pankkitilille säästettynä, tai maksaa suurta summaa kerralla luottokortilla vinguttaen, vaan erissä maksu kannattaa rohkeasti ottaa puheeksi. Tämä mahdollistaa monille myös arvokkaamman taideteoksen hankinnan, kun maksun voi hoitaa osissa pidemmän ajan kuluessa. Kehystämistä vaativiin teoksiin galleria osaa antaa suosituksen sopivasta kehystyksestä sekä kehystyspaikasta.
Mitä ja mikä maksaa?
Taideteoksen hintaan vaikuttavat monet tekijät. Ensinnäkin menetelmä, jolla teos on tehty on merkittävä tekijä hinnan määräytymisessä. Esimerkiksi grafiikanlehdet, joita tehdään usein usean kymmenen kappaleen sarja, ovat edullisin taidemuoto hintojen lähtiessä muutamista satasista. Taidemaalaukset puolestaan ovat uniikkeja ja siksi arvokkaampia, pienimpien teosten hintojen alkaen usein noin tuhannesta eurosta. Helsinki Contemporaryn sivuilla löytyy aina taideteosten hintatiedot, joka helpottaa vaihtoehtojen kartuttamista. Netissä esillä olevien teosten lisäksi saatavilla on usein enemmänkin, joten kannattaa tiedustella vaihtoehtoja ja kertoa mielessä ollut budjetti.
Toinen konkreettinen hintaan vaikuttava tekijä on taideteoksen koko. Suuremmat teokset vaativat enemmän materiaaleja ja usein myös enemmän työtä valmistuakseen, kuin pienemmät teokset. Myös taiteilijan status, kuten missä uransa vaiheessa hän on sekä millaista tunnustusta ja suosiota hän on saavuttanut, sekä tulevaisuuden odotukset alan asiantuntijoiden keskuudessa vaikuttavat teosten rahalliseen arvostukseen. Taiteilijat ansaitsevat teostensa myynnistä elantonsa apurahojen lisäksi, eli taidetta ostaessa tukee samalla nykytaiteen alan olemassa oloa laajemminkin omalta osaltaan. Osa taideteoksen hinnasta menee gallerialle, jolla rahoitetaan gallerian toimintaa, eli näyttelyiden järjestämistä, sekä taideteosten myyntiä ja taiteilijoiden työn markkinointia.
Mistä syistä ei kannata hankkia taidetta?
Nykytaidetta ei vasta-alkajan kannata hankkia investiointimielessä, eli odottaa sen arvon nousevan vuosien varrella, vaan taiteesta nauttimisen takia. Toki arvostetusta galleriasta ostetun teoksen arvon voi odottaa vuosien varrella säilyvän ja parhaimmillaan myös nousevan, mutta takuita ei ole, joten jälleenmyynti mielessä ei taideteosta kannata ostaa.
Myöskään muiden mielipiteisiin suhtautuisin varauksella, sillä taideteoksen kanssa saa (tai joutuu) elää itse päivästä toiseen, eikä yleinen arvostus tai mielipide usein kulje käsi kädessä oman maun ja itsessä heräävien tuntemusten kanssa. Toki ystävien, asiantuntijoiden tai muiden luottohenkilöiden kanssa on suotavaa sekä kiinnostavaa keskustella taiteesta ja itseä kiinnostavista teoksista. Keskustelut voivat antaa kiinnostavaa perspektiiviä ja vahvistaa omaa suhdetta teokseen, vaikkei niiden tarvitsekaan avautua jokaiselle.
Mielestäni taideteoksia ei myöskään pidä hankkia pelkiksi sisustusesineiksi, vaikka merkitykselliseksi osaksi kotia ja sen visuaalista kokonaisuutta ne muodostuvat. Sisustustaulut ja julisteet ovat asia erikseen, mutta aito taide on pysyvämpää ja antaa paljon enemmän, kuin yksikään kuva eikä niitä siksi pitäisi rinnastaa keskenään, vaikka molemmilla pystyykin kodin sisustusta täydentämään eri tavoin. Kuitenkin taide antaa aivan valtavasti syvyyttä, tunnelmaa sekä persoonallisuutta kodin olemukseen ja sisustukseenkin, sekä viestii väistämättä asukkaistaan.
Muuta huomioitavaa valintaprosessissa
Itselleni sopiva tapa tutustua taiteeseen on ollut eteneminen ajan kanssa, omaan makuun ja tuntemuksiin luottaen. Ihmetellen ja tunnustellen. Olen huomannut, että jo perehtymis- ja valintaprosessin aikana muodostuu suhde joukkoon kiinnostavia teoksia, joka sitten syvenee entisestään valinnan edetessä tiettyjen yksilöiden osalta. Tämä prosessi tekee teoksista todella henkilökohtaisia ja siten valinnoista itselle merkityksellisiä sekä perusteltuja pidemmälläkin perspektiivillä. Nykytaiteeseen tutustuminen vaatii aikaa ja läsnäoloa, sillä teokset avautuu hiljalleen ja eri tavoin, kun niille antaa aikaa ja huomiota. Minua kiehtoo myös ajatus, että taiteilijat eivät halua paljastaa liikaa ja antaa suoria vastauksia teostensa taustoihin, vaan jättävät tilaa katsojan omalle tulkinnalle joka on tärkeässä roolissa nykytaiteen kokemisessa.
Taidetta hankkimassa -juttusarjan toisessa osassa mallaan teoksia kotiini ARTAP:in avulla ja kerron miten valintaprosessini on edennyt. Kolmannessa osassa paljastan mihin teokseen päädyimme sekä miltä se näyttää meillä kotona oikeassa ympäristössä kotiuduttua. Melko lähellä lopullista päätöstä olemme jo meille tulevasta taideteoksesta – jännittävää!
Helsinki Conteporaryn gallerian tilat ovat todella inspiroivat ja sellaisenaankin käynnin arvoiset modernin sisustuksen ystäville. On valkoisia pintoja, roheaa tiiliseinää ja betonipylväitä, moderneja kalusteita, sekä vanhoja kaari-ikkunoita. Upeat puitteet taide-elämysten nautiskeluun. Galleria sijaitsee osoitteessa Bulevardi 10, aivan Vanhan Kirkkopuiston laidalla. Oikean oven tunnistaa tuosta mieleenpainuvasta omenasta.
Oheiset valokuvat on otettu Helsinki Contemporaryn tiloista Eeva-Riitta Eerolan käynnissä olevasta Senses of the Other – näyttelystä 10.3.-2.4.2017 (kuvat 1-7 ), jossa itse vierailin eilen ja suosittelen lämmöllä tutustumaan. Joukossa on myös kuva (8) Jukka Rusasen teoksista sekä kuvia Kati Immonen viikko sitten päättyneestä Flora -näyttelystä (kuvat 9-10). Kolme varsin eri tyyppistä lahjakasta taiteilijaa, joiden töihin on ollut kiehtovaa tutustua.
Millaisia ajatuksia nykytaide ja taiteen hankkiminen omaan kotiin teissä herättää?
One of my recent projects has been getting into the world of contemporary art together with Helsinki Contemporary, which is one of the leading art galleries in Finland (sponsored cooperation). I’m very excited to learn about different artists, and visual worlds, while listening to my self when seeing the works when asking what speaks to me. Such an interesting process and fascinating topic! The pictures are from the Helsinki Contemporary’s premises from Eeva-Riitta Eerola’s current Senses of the Other -exhibition, as well as a picture of Jukka Rusanen’s works. The last pictures are from Kati Immonen’s past Flora -exhibition.
Leena says
Vau! Miten kutkuttavaa! Nyt tekisi mieli lähteä gallerioita kiertämään! Ihana postaus ja upeita kuvia, kiitos 🙂
coffeetablediary says
Kiitos kauniista kommentistasi Leena! Välillä itsekin unohdan arjen pyörteissä koko aiheen ja liian harvoin tulee käytyä gallerioissa, ehkä toivottavasti jatkossa useammin kun kipinä aihetta kohtaan syttyi. Elämyksellisiä galleriavisiittejä sinulle!
Anniina says
Niin inspiroivasti kirjoitit ja avasit tätä mielenkiintoista, itselle myös hieman tuntemattomampaa aihepiiriä. Innolla seuraan matkaasi ja uusia oivalluksia <3 Ehkä tässä innostuu itsekin galleriakierrokselle 🙂
coffeetablediary says
Ihana kuulla, kiitos kovasti! Taide on kyllä itsellekin aina vaan jännittävä ja kiehtova aihe, johon pääsin onneksi vielä uudella tavalla nyt syventymään. Tästä on hyvä jatkaa aiheeseen uppoutumista minunkin, ja huippua jos toin sinulle kiinnostavia asioita esille jutussa! 🙂
Elina //Talo Markki says
Hyvä ja kattava, informatiivinen kirjoitus! Asia, jota olen myös itse ajatellut. Kiitos siis näistä tiedoita 🙂
coffeetablediary says
Kiitoksia palautteestasi Elina! 🙂 Ilo on puolellani! Oli kiva paneutua aiheeseen ja vielä kivempi, kun kun koit hyödylliseksi.
Mia says
Tämä on kiva ja hyödyllinen postaussarja, ja itselleni sattumoisin hyvinkin ajankohtainen aihe.
Olen jo pidemmän aikaa pohtinut taiteeseen sijoittamista (itse miellän taiteen nimenomaan sijoittamisena, kuten laadukkaiden design-huonekalujenkin kohdalla jossa tuotteella on jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, vaikka lähtökohtaisesti toki kuluttaja usein ostaa tuotteen pitkän harkinnan jälkeen loppuelämäkseen), mutta oivalsin nopeasti, että asiaan ei ryhdytä ihan noin vain. Toki jos budjettirajoitetta ei ole, voi taiteen ostaa hyvinkin lyhyen harkinnan jälkeen :), mutta muissa tapauksissa pitää miettiä tarkkaan minkälaista taidetta hakee, mitä kriteerejä teokselle asettaa ja kuinka paljon taiteesta on valmis maksamaan. Pohdin myös taiteen lainaamista kotiin ja pidänkin lainaamista erittäin oivallisena vaihtoehtona taiteen ostamiselle, mutta henkilökohtaisesti haluan säästää rahani nimenomaan ostamiseen.
Mitä enemmän asiaa pohtii sitä kutkuttavampana pidän ajatusta perehtyä yhä syvällisemmin taiteen maailmaan, ymmärrän hyvin että yhdestä viattomasta päätöksestä ostaa taideteos kotiin muodostuukin kokonaan uusi harrastus! Olen jäänyt vielä ajatuksen tasolle, mutta seuraavaksi otan listalle säästökassan kartoittamisen ja seuraan kirjoituksiasi aiheesta. 🙂 Jään innolla odottamaan mihin teokseen päädyit itse!
Mia says
Unohdin vielä mainita sen, että poikkean todennäköisesti sikäli ns. perinteisestä taiteenostajasta, että haluan hankkia taidetta kotiin ensisijaisesti sen esteettisten ominaisuuksien johdosta ja toissijaisesti sen tarinan ja taustan vuoksi. Tässä asiassa olemme taidetta harrastavan mieheni kanssa 100% eri mieltä – hänelle taide on tarinoita ja oivalluksia sekä sitä, miten ympäröivä maailma ilmenee taitelijaille ja kuinka itse taiteen merkityksen tulkitsee, ja vasta toissijaisesti siitä miltä taide mieheni silmään näyttää. Itse taas miellän taiteen nimenomaan osana kodin estetiikkaa. Elän vahvasti visuaalisuuden kautta ja minulle taiteen merkityksellisyys tarkoittaa, että se muodostaa (kotonani, johon olen taidetta hankkimassa) esteettisen kokonaisuuden. 🙂
coffeetablediary says
Hei Mia! Todella kiinnostava oli lukea ajatuksiasi aiheesta, kiitos! Taiteen ostaminen on todentotta vähän monimutkaisempi prosessi ei harjaantuneelle, kun budjetti on rajallinen ja jälleenmyyntimarkkinat melko pienet, eli monta asiaa joutuu pohtimaan ja konkreettisesti usein myös säästämään rahaa ennen hankintaa, vaikka tunne ohjaisikin prosessissa. Kuten kirjoitit, tästä saattaa tulla kallis harrastus, vaikka samalla aika ihana sellainen. Taulun kotiuduttua jotain loksahti ihan uudella tavalla paikoilleen, taiteella on taianomainen vaikutus nähtävästi. Hyvä pointti tuo estetiikan esille tuominen! En väheksy sitä puolta ollenkaan, vaikka kallistunkin välimaastoon tuolla janalla, jota sinä ja miehesi edustatte. Joitain ehdokkaita taideteosta valitessa jouduimme hylkäämään, koska en keksinyt, mihin saisin ne istutettua luontevasti, vaikka pidinkin tauluista kovasti, kun taas meille päätynyt teos tuntui heti löytävän paikan. Juttu sarja jatkui juuri tänään, kannattaa tsekata!