Kävin inspiroitumassa ruotsalaiseksi kulttuuri-instituutioksi kehittyneen sisustustalo Svenskt Tenn -näyttelystä ihastuttavassa Didrichsenin taidemuseossa. Ja kuinka ihastuttava se olikaan! Näyttely on avoinna tämän viikon loppuun eli 9.9.2018 asti. Vielä siis ehtii!
Koskakohan olen ollut yhtä inspiroitunut jostain näyttelystä viimeksi. Näyttelyssä ihastutti Svenskt Tennille tyypilliset runsaat ja taidokkaat kattaukset, jotka olivat merkin perustajan Estrid Ericsonin (1894-1981) taiteen laji. Tekisi mieli harjaantua tässä lajissa itsekin ja kokeilla, mitä erilaisempia kattauksia jännine detaljeineen. Näyttely teki Estrid Ericsonista idolini, enkä voi olla ihailematta, kuinka aikansa merkittävän tyylivaikuttajan omintakeisen lumoava maailma on pysynyt alkuperäistä henkeä vaalien näihin päiviin asti funktionaalista designia ihailevissa Pohjoismaissa ja sen lisäksi valloittanut maailman. Maailmaltahan iso osa vaikutteista on alunperin käyty keräämässä. Tyyliin ovat vaikuttaneen niin brittiläiset kankaat kuin japanilainen Ikebana-tekniikka.
Koriste-esineet taitavat olla monelle modernille sisustajalle kirosana, mutta niitäkin alkaa ajattelemaan uusin silmin aina Svenskt Tennin taianomaiseen maailmaan sukeltamisen jälkeen. Ajattomat detaljiit hurmaavat ja niitä voisi ihastella loputtomiin. Estrid Ericsonilla oli paitsi hyvä silmä ja intohimona kiertää putiikit ja markkinat ympäri maailman, myös bisnesälyä ja neuvottelutaitoja ostaa liikkeeseensä erikoisuuksia, jotka loivat brändin omaleimaisen ytimen yhdessä oman tuotannon kanssa. Hän jätti jälkeensä laatikkokaupalla sekalaisia aarteita, aina luontokappaleista mitä erikoisempiin esineisiin. Myös korallit ja simpukat olivat hänen keräilykohteita, ja kartat intohimonsa kohteita. Lempiesineitä oli niin kattausten piristyksinä kuin lasiovisten vitriinien suojissa esillä.
Toki Josef Frank oli vähintään yhtä merkittävä puolikas Svenskt Tennin kaksikon menestystarinasta, jonka käsialan ansiosta merkin perimää ovat hulppeat Svenskt Tennin huonekalut sekä legendariset värikkäät kuosit. Kuoseja on aivan ihana katsoa, niiden runsaita värejä ja jännittäviä yksityiskohtia, ja perehtyä taustoihin.
Näyttelyssä on esillä kattauksien lisäksi printtejä, valokuvia ja muita arkistomateriaaleja, laaja valikoima pienesitelmiä asetelmineen sekä kalusteita. On oleskelutiloja, joiden sohvilla ja tuoleilla voi nauttia Svenst Tennin tunnelmasta kuin kotona konsanaan sekä Kuusisaaren merimaisemia ihastellen. Näyttelyssä on myös paljon valokuvia Ericsonin kodista, Strandvägenin liikkeestä, kekseliäistä kattauksista kuten myös hänen kesäpaikastaan Tolvekarnasta. Osa esillepanoista, kuten oheisen kuvan japanilaishenkinen kattaus on mukaelma alkuperäisestä Tolvekarnan tammien katveesta, josta löytyy valokuvia.
Didrichsenin moderni 1950-60-lukujen arkkitehtuuri antoi näyttelylle ihastuttavat puitteet kiinteine kirjahyllyineen ja panelikattoineen. Tunnelma näyttelyssä kalusteineen oli hämmästyttävän saman kaltainen kuin kehystetyissä kuvissa Ericsonin ja Frankin ajoilta.
Tällä kertaa valitsin postauksen kuviksi pääosin niitä vähämmän värikkäitä kuvakulmia näyttelystä, sillä Svenskt Tennissä on minulle niin paljon enemmän ja muutakin kuin ensiksi useimmille mieleen tulevat räiskyvät kuosit. Ostin näyttelystä mukaani Estrid Ericson Founder of Svenskt Tenn -kirjan, sillä haluan oppia lisää Ericsonista. Ihanan kattava teos kertoo merkin perustajan elämästä ja sisältää lukuisia valokuvia, joista poimia ideoita.
Mikä rikkaus Svenskt Tenn onkaan pohjoismaiselle sisustuskulttuurille vielä tänäkin päivänä ja varmasti myös pitkään tulevaisuudessa. Samaan tapaan kun käyn ihastelemassa Stranvägenin myymälän vaihtuvia esillepanoja jokaisella Tukholman reissuillani, samaa ovat tehneet ruotsalaiset sekä kaupungissa vierailevat jo 1930-luvulta asti.
Kuten kuulin erään silmin nähden onnellisena pois lähtevän rouvashenkilön toteavan ovesta ulos astuessaan: “Kyllä kauneudesta tulee hyvä mieli.” En osaisi paremmin kiteyttää sitä millaisen olon näyttelyssä käynti myös minuun jätti.
Svenskt Tenn exhibition in Didrichsen museum in Helsinki 25.5.-9.9.2018 was really inspiring!
Leave a Reply