Kaupallinen yhteistyö: Fiskars
On yksi palkitsevimmista hetkista puutarhan vuosikalenterissa, sadonkorjuun aika. Tuntuu ihmeelliseltä saada korjata ensimmäistä kertaa oman kasvimaan satoa. Kuinka paljon ihanammalta itse kylvetty sekä kerätty salaatti ja kesäkurpitsa maistuvat, kuin sama kaupan heviosastolta kotiin kannettuna.
En voi lakata ihmettelemästä elämän taianomaisuutta: pienen pienistä siemenistä kehittyy huolenpidolla elävää ravintoa pöytään päivästä toiseen.
Omenoihin emme vielä huku. Kymmenestä uudesta hedelmäpuusta syysomenapuu Heta tuotti silti satoa jo ensimmäisenä vuonnaan. Kahden kauniin omenan verran.
Ensimmäisinä vuosina tässä vanhassa talossa asuessa tuntui, että muserrumme pihan kunnostustarpeiden alle, kun taloa ympäröi pelkkä keskeneräisyys salaojaremontin jäljiltä ja ulkoelämästä ei pystynyt silmät auki nauttimaan. Pahimpina hetkinä surkuttelin kohtaloani hermot riekaleina ja toivoin sydämestäni herääväni jonain aamuna postimerkinkokoisen pihan kanssa, jonka kunnostustyöt sekä kauniina pitäminen ei söisi kaikkia rahoja ja vapaa-aikaa.
Nyt kun piha alkaa olla vuosien jälkeen aika lailla kunnossa ja hallussamme isojen uudistusten jälkeen, koen suurta iloa isosta puutarhastani. Parasta terapiaa ja hyvinvoinnin lähde, kodin ja talon saama arvoisensa laajennus, ja yksi uusi ihana alue luovuuden toteuttamiseen elämässäni.
Innostus puutarhan hoitoon on herännyt hiljalleen ja ruokin sitä tietoisesti entisestään. Tiedä miten intohimoinen puutarhuri minusta vielä kehittyy vuosien saatossa. Pidän liekkiä yllä milloin puutarhaohjelmia katsomalla, tekemällä ja oppimalla, vierailemalla toisten puutarhoissa ja visualisoimalla, miltä pienet kasvien alut näyttävät tulevaisuudessa. Uusista istutuksista haaveilemalla ja tekemällä kierroksen pienen tyttöni kanssa yhdessä ihmettelemässä, mikä kukkii ja mitä voisimme tällä kerralla kerätä mukaamme.
Merkintöjä puutarhapäiväkirjasta – kesä 2018
Olen ottanut tavaksi kirjata ylös havaintoja ja ideoita puutarhan elämästä. Kirjoitan ylös mitä olen istututtanut ja kylvänyt, ja oivalluksia seuraaviksi vuosiksi:
- Kasvimaan kasvit 2018. Taimista istutettu: Kesäkurpitsa, chili, purjosipuli, suolaheinä, timjami, ruohosipuli, basilika, munakoiso, minitomaatti, rosmariini, raparperi, syysraparperi, salvia, ja minttu. Siemenistä kylvetty heinäkuun alussa: korianteri, baby leaf salaatti, retiisi, ja pinaatti.
- Yksi kesäkurpitsan taimi riittää – ainakin satoisana vuonna. (Onneksi vihermehuista löytyy hyvä ratkaisu!)
- Retiisit kasvavat nopeasti ja takuuvarmasti. Tarvitsen hyviä retiisi-reseptejä lisää…
- Munakoiso kaipaa lisäravinteita, ruukussa kasvaneet eivät saaneet väriä, kun unohdin ravinteet.
- Tomaatit ensivuonna kaupasta. Kulutus on niin suurta, ja sato pientä.
- Baby leaf salaattisekoitus jatkoon!
- Pienilehtistä basilikaa myös ensi vuonna. Kasvaa tuuheaksi, että yksi taimi riittää.
- Monivuotista helposti leviävää marokonminttua kasvimaan viereen tontin laitamille kasvamaan.
- Chili viihtyi hyvin, sitä myös ensi vuonna.
- Ensi vuonna tämän vuotisten lisäksi: Lehtikaalia, ruusukaalia, valkosipulia…
- Usko siemenpussin ohjeita kylvemistiheyden suhteen. Lähes kaikki siemenet ihan oikeasti itävät!
Puutarhan syystyöt ja välineet
Toki tekemistä rittää yllin kyllin, ja projekteja vielä tuleville vuosillekin. Syksyllä vuorossa on pihatöiden osalta: rikkaruohojen kitkemistä, rännien puhdistus, perennapenkin siistiminen, kasvimaan hoito sadonkorjuun jälkeen ja kasvimaan laittaminen talviteloille, aidan pesu, haravointitalkoot, kukkasipulien istutusta, kasvuen syyslannoitusta – välineiden huolto ja säilytys talveksi. Kliseisen kuuloista ehkä mutta totta, laadukkailla pihanhoitovälineillä työt sujuu paremmin, kiitos Fiskarsin puutarhatyökalujen, jotka ovat käytössä paikkansa ansainneet. Kun kerralla hankkii laadukasta, pihan työkaluja ei tarvitse uusia moneen vuoteen.
Työkaluista käytössä pihan syystöissä ovat QuikFit Räystäskourunpuhdistaja rännien putsaukseen, jonka saa helposti kiinnitettyä, jopa neljään metriin säädettävään QuickFit Teleskooppivarteen. Vihdoin ei tarvitse katsella sydän sykkyrällä miehen kiipeillessä katon rajassa. Myöskin kätevää vaihtopäätä ja QuikFit Rikkaruohoharaa käytän puolestaan kasvimaan pintamullan muokkaamiseen, kun sato on korjattu.
Jokseenkin pedanttina ihmisenä saan suurta tyydytystä rikkaruohojen kitkemisestä. Sen teen kerralla kunnolla, kiertäen pihaa, välillä vauvan nukkuessa vieressä vaunuissaan. Todellista aivolepoa, ja kuinka paljon rikkaruohoja ehtiikään aina kasvaa. Sadonkorjuun jälkeen kasvimaan rikkaruohot saavat kyytiä QuikFit Rikkaruohoraudan avulla, kun taas nurmikon ja perennapenkin katveessa kasvavat rikkaruohot kaivan ylös kevyellä Light Rikkaruohonpoistajan avulla, joka kaivaa rikkakasvit ylös juuria myöten ergonomisesti ilman tarvetta kyykkiä. Solid pop up säkki puolestaan on kevyt kantaa mukana rikkaruohojen talteen kerätessä (tai lehtiä tai omenasatoa kerätessä) ja se taittuu littanaksi kiekoksi varaston seinälle ripustettavaksi käytön jälkeen – ellei sitä käytä vaihtopäiden säilyttämiseen. Perennapenkin puolestaan saa leikattua kauden lopussa siistiksi supertehokkailla PowerGear X oksasaksilla, jolloin keväällä pääsee helpommalla.
Vaikka sisäinen puutarhurini on herännyt onnekseni henkiin (enkä enää salaa haaveile rivitaloasumisesta), yhtä lailla uskon nauttivani siitä hetkestä helpotuksesta huokaisten, kun sato on korjattu, kukkasipulit istutettu kevättä odottamaan ja puutarha jää ansaituille talviunille keräämään voimia uuteen kasvukauteen. Ei ole enää hoppu pihatöiden pariin vaan voi käpertyä sohvan nurkkaan iltaisin ja viikonloppuisin. Saa itsekin hengähtää, niin kuin puutarhakin tekee. Kunnes kevät jälleen häämöttää ja saa taas upottaa sormet multaan uudella energialla.
Puutarhan hoitoa (ja matkaani aloittelevaksi kotipuutarhuriks)i voikin ajatella heijastuksena elämästä ylipäänsä. Vaikka unelmoinnilla ja tavoitteilla on paikkansa, yhtä tärkeää on opetella arvostamaan ja tehdä parhaansa niillä korteilla, jotka ovat jo itselle jaettu. Päättää tehdä kunniaa olemassa olevalle todellisuudelle, pysähtyä iloitsemaan edessä olevasta, ja löytää rauhan tunne vallitsevasta.
Time to harvest and enjoy the fresh produce from our own garden. What a blessing it is to own a garden!
Seuraa! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
Sanna says
Voin samaistua moniin tunnelmiin tässä kirjoituksessa. Meilläkin piha oli pitkän aikaa karmeassa kunnossa salaojien asentamisen ja talon julkisivuremontin jäljiltä. Muistan, miten ihanaa oli, kun erilaisia kasoja täynnä oleva piha kunnostettiin puutarhaksi ja siellä viimein pystyi viettämään aikaa.
Tykkään puutarhahommista, mutta syksy tuo mukanaan aina helpotuksen, kun puutarhassa ei enää “tarvitse” tehdä mitään. Onneksi on neljä vuoden aikaa!
Se on niin totta, että laadukkaisiin työkaluihin kannattaa satsata. Mulla on ollut jo jonkin aikaa harkinnassa hankkia tuo rikkaruohonpoistaja ja solid pop up säkki.
Semmoisen vinkin voisin antaa, että valkosipulinkynsiä voi istuttaa maahan jo syksyllä, näin seuraavan kesän sato aikaistuu. Toki, jos puutarhanhoitofiilistä ei enää ole juurikaan jäljellä, niin ehtiihän sitä ensi keväänäkin.
Ja suolaheinään liittyen vinkkaan ihanasta keitosta, johon sitä voi käyttää. Kävin kesällä Sikke Sumarin Nami Namastessa ja sain siellä niiiiiin hyvää suolaheinäkeittoa, että en ehkä tule koskaan unohtamaan sitä. 🙂 Keiton resepti löytyy ainakin Siken Nami Namaste -keittokirjasta. Ja varmuuden vuoksi, suolaheinä on monivuotinen, joten sitä ei kannata siivota kasvimaalta syksyllä pois. 🙂
giselda_coffeetablediary says
Oi, ihan huippuja vinkkejä, kiitos niistä! Ja hauska kuulla, että teilläkin samantapainen historia puutarhan suhteen! Miten upean puutarhan oletkaan loihtinut! Se antaa uskoa, että joku päivä perennapenkkinikin näyttää vielä enemmän “oman näköiseltä”, mutta hyvässä vaiheessa onneksi jo ollaan. Ensi vuonna ehdottomasti myös kesäkukkia siemenistä meille, monta ihanaa lajia on jo puutarhapäiväkirjaan kirjattu – kiitos vaan inspiraatiosta! En tiennytkään että suolaheinä on monivuotinen, se siis jää penkkiin ja ehkäpä olisi kiva laittaa valkosipulia jo kevättä odottamaan. Täytyykin kaivaa tuo keiton resepti, kun satoa on enemmän kuin riittävästi muuhun käyttöön. Mehuihin olen sitä puristanut ja salaateissa käyttänyt. Ihana kun olit Nami Namasteessa käymässä kesällä, siellä vierailu olisi unelma!
Ida says
Mitkä nuo sun ihanat saapikkaat on? 🙂
giselda_coffeetablediary says
Nää on vuosia vanhat Burberryn kumisaappaat, näyttävät ratsastussaappailta.. 🙂