Aikainen kesän alku on saanut puutarhainnostuksen heräämään toden teolla. Puutarhan valmistuminen ja laitto on meidän tapauksessa suunniteltu jo alun alkaen kymmenen vuoden projektina, kun luonnossuunnitelma pihasta aikoinaan taloon muuttaessa maisema-arkkitehdin kanssa laadittiin. Sen verran paljon tekemistä, tontin pinta-alaa ja isoja muutoksia kuuluu pakettiin. Kun alussa istutetut etupihan puutarhan kymmenet perennat sekä pensaat ovat kasvaneet kohisten ja takapihan terassi on rakennettu, jatkuu piha- ja puutarhatyöt seuraavaksi viimeiseen kokonaan vielä tekemättömään tontin osioon eli alapihaan keskittyen. Myös joitain muutoksia olemassa oleviin perennapenkkeihin on tulossa. Ohessa listaa puutarhasuunnitelmista vuodelle 2018, niin perennojen, puiden kuin kesäkukkienkin suhteen. Lopussa myös ihana puutarhalehtibongaus viime Tukholman matkan tuliaisena, sekä muutama puutarhainspiraatiota tarjoava Instagram-tili.
Perennat
Helminukkajäkkärä siirretään pois etupihan perennapenkistä tontin laitamille. Tämä hurjasti leviävä kasvi ei sopinutkaan rajattuun perennapenkkiin, sen vallatessa tilaa viereisiltä kasveilta ja levittyessään juurilla viereiselle nurmikolle. Helminukkajäkkärän tilalle tulee isompi pionipenkki. Jo olemassa olevat pionini on ripoteltu kolmeen kolmen taimen ryhmään – nyt haluan isomman määrän lempikukkaani omaksi ryhmäksi.
Myös ryhditön, perennapenkkiin huonosti mielestäni sopiva etelänruusuruoho saa siirtyä tontin laitamille. Tilalle tulee valkoista loistosalviaa Schneehugel. Terassin viereen ja kallion väliin tulee koristeheinää, tarkemmin ottaen koristekastikkaa Overdam sekä harokataja Nana. Myös jouluruusu kiinnostelisi jonnekin kohtaa pionipenkkiä.
Hedelmäpuut ja marjapensaat
Alapihallemme on tulossa iso nurmialue, jota kehystää ympyrän malliin istutettavat hedelmäpuut sekä marjapensaita. Tästä osasta pihaa tuleekin varsinainen hedelmätarha. Olenkin viime päivät (vauvan saapumista odotellessa) sukeltanut omenapuulajikkeiden maailmaan. Vaihtoehtoja on todella paljon! Suunnitelmissa on istuttaa 4-5kpl omenapuita. Omenapuulajikkeet olen valitsemassa seuraavin toivein: kesälajike herkutteluun, syyslajike hilloja ja mehuja varten sekä satoisa talvilajike, josta riittää mehustettavaksi talvikuukasiksi. Tällä hetkellä listaltani löytyy seuraavat lajikkeet: Tallinnan päärynäomena, Suislepp, Heta, Antonovka, ja Juuso. Suosituksia lajikkeista otetaan mielellään vastaan!
Lisäksi hedelmätarhaan on tulossa 2 kpl luumupuita (lajikkeista ainakin Sinikka), 2kpl makeita kirsikkapuita herkutteluun, jonka lajikkeista listaltani löytyy Iput, Lapins ja Gårdebo. Ehkä rohkenen kokeilla myös päärynäpuuta, josta ainakin lajikkeen Pepi pitäisi menestyä ja olla syöntiin sopiva herkkulajike.
Marjapensaitakin on tulossa: 4 kpl isoja makeita pensasmustikoita, joiden kanadalaisista lajeista olen saanut suosituksia. Lisäksi istutamme marjoista ainakin musta- ja punaviinimarjoja, sekä karviaisia. Vadelmia ehkä joku toinen vuosi.
Niin ja raparperia on myös ehdottomasti saatava, johonkin pihan nurkkaan – ehkä myös pieni hyötypuutarha. Huikean innostava ajatus, että joku päivä hedelmätarhamme alkaa tuottamaan satoa ja lapset voivat poimia herkkuja suoraan suuhunsa!
Koristepensaat
Syyshortensiat siirrän nykyiseltä paikalta tontin laidalle ja tilalle toivon valkoisten Annabelle pallohortensioiden ryhmän. Takapihalle toiveissa on upeasti kukkiva huikean kaunis kameliajasmike Snowbelle, ja hedelmätarhan muurin edustalle aidanne pikkujasmikkeista. Valkoinen syreeni saa rinnalleen kaksi uutta taimea samasta lajikkeesta Tammelan kaunotar.
Muut puut ja työt
Muutamia havupuita toivon tontin rajoille tuomaan lisää näkösuojaa, sekä myös eloa puutarhaan tiettyihin kohtiin, jotka näyttävät kovin paljailta talvella. Nopeakasvuiset serbiankuuset sopisivat näkösuojaksi, kun taas olemassa oleva timanttituija saanee pari eri korkuista lajitoveria kaverikseen pieneksi havuryhmäksi. Koska alapihamme on varsin suuri, haaveilen istuttavani sinne myös yhden hevoskastanjan, joka on mielestäni yksi kauneimmista puista. Se vaatii jopa kymmenen metrin säteen ympärilleen eli sijotuksessa on oltava tarkka.
Tulevana syksynä on toiveissa istuttaa myös välivuoden jälkeen isompi joukko sipulikukkia, ja niistä etenkin korallin ja maitokahvin väriset tulppaanit kiehtovat. Myös muita pihatöitä on luvassa, kuten uusia ulkovalaisimia ja aidan rakennusta muutamia mainitakseni.
Sikäli mikäli saamme suunnitelmat edes kutakuinkin toteutukseen, käyttämättömästä lähinnä autopaikkana pidetystä rehottavasta alapihasta pitäisi kehkeytyä vehreä puutarha kesän kuluessa. Näillä näkymin alamme tänä kesänä olemaan jo paremmalla puolella puutarhan kymmenvuotissuunnitelmamme kanssa. Kuinka ihanaa ja vaikea käsittää!
Kesäkukat
Kesäkukkiin olen toistaiseksi panostanut varsin vähän, koska haluan panostaa ennemmin perennoihin, puihin ja pensaisiin tänä vuonna (eikä kyykkiminen jättivatsan kanssa houkuta). Toistaiseksi kesäkukkiimme kuuluu valkoinen hortensia, pari vaalean liilahtavaa markettaa sekä tumman violetti orvokki. Ruukussa viihtyvät myös marokonmintut, joita napsin mehuihin ja ruokiin tuon tuosta. Kunhan vauva on saatu vatsan tälle puolelle onnellisesti ja sen jälkeinen elämä tasaantuu, suunnitelmissa on laittaa vähän enemmänkin ruukkuistutuksia, etenkin takapihan terassin puolelle tuomaan lisää viihtyisyyttä.
Inspiroiva puutarhalehti ja Instagram-tilejä
Loppuun vielä lehtisuositus puutarhureille ja esteetikoille: Rum & Ute -lehti, jonka löysin kevään Tukholman lomalta. Huomaan kotimaisten puutarhalehtien olevan vähän liian täyteen tupattuja visuaalista ilotulitusta, joten niitä harvemmin tulee edes luetuksi. Tämä lehti puolestaan oli just eikä melkein makuuni, rennon seesteisiä puutarhoja, kasvihuoneinspiraatiota, kauniita kukka- ja asetelmakuvia. Lehti oli taittonsa ja visuaalisen ilmeensä puolesta aika lailla täydellinen puutarhalehti, jollaista olinkin kaivannut.
Instagramista olen puolestaan ihastellut @krickelin Instagram-tiliä, jonka kasvihuone ja puutarha ovat super inspiroivia. Kauneimmat kasvilajit löydän puolestani kerta toisensa jälkeen Sannalta @sannapinola, jonka maku on pettämätön. Kannattaa ehdottomasti tsekata!
Garden planning for 2018…
Seuraa! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
Sanna Inspired by love says
Huh! On tuossa puutarhassa paljon suunnittelemista ja ideoimista <3 Kauniit kuvat ja ihanaa loppuodotusta sinne 🙂
giselda_coffeetablediary says
Heh, ja kyllä! 🙂 Onneksi ei tarvitse itsekseen pärjätä vaan voi konsultoida aiheesta enemmän tietäviä. Kiitos kaunis kommentistasi Sanna ja toivottavasti pian pääsen jakamaan ‘jälkeen’ kuvia!
Sanna says
Olipas kiva lukea puutarhasuunnitelmistasi tällainen kattavampi postaus, mukavaa että mainitsit suunnitelmissasi olevat lajikkeetkin.
Rum & Ute -lehti vaikuttaa kiinnostavalta ja kuvansa kauniilta. Saakohan Rum & Ute -lehteä Suomesta? Täytyykin pitää lehti mielessä, kun tutkin lehtihyllyä. Mulla on samantyyppisiä ajatuksia kotimaisista puutarhalehdistä kuin sinullakin. Olen toisinaan hakenut inspiraatiota Garden’s Illustrated -lehdestä, olen pitänyt erityisesti Sarah Pricen suunnittelemista kukkaistutuksista, joita lehdessä usein esitellään.
Erityiskiitokset instagram -tilini suosittelemisesta! Olen suorastaan häkeltynyt kauniista sanoistasi ja niistä tuli tosi hyvä mieli. Kiitos!
giselda_coffeetablediary says
Lämmin kiitos Sanna itsellesi, kun kommentoit ja sitä kautta olen löytänyt inspiroivan tilisi! Ostoslistallani tulppaanien suhteen onkin jälleen suosituksiasi, nyt odotan kuumeisesti koska tulevat myyntiin – ilmeisesti jo lähiviikkoina. Tuota Rum & Ute -lehteä en ole nähnyt täällä Suomessa, tosin en ole akateemisessa käynyt katsomassa. Harmillisesti Bressbyrån nettikauppa toimittaa vain Ruotsissa eli täytyykin selvittää, mistä tämän voisi saada käsiin – tai pyytää Tukholmaan meneviä tuomaan. Kiitos kovasti tuosta Garden’s Illustrated -lehden vinkistä, se onkin itselleni ihan uusi tuttavuus, joten täytyykin etsiä se heti käsiin. Sarah Pricen puutarhat inspiroivat minuakin kovasti, vaikka sellaisen tyylin toteutus tuntuukin jokseenkin vaikealta. On nämä puutarhajutut vaan niin ihania!