Alkuvuonna kerroinkin, että yksi valitsemistani teemoista vuodelle 2018 on elinvoimaisuus. Huomasin olevani nuutunut jatkuvasti ja koukussa herkkuihin, joten lopetin hetkeksi sokerin sekä tyhjien hiilarien syömisen kokonaan tavoitteena parempi tasapaino ruokavaliossa pidemmällä tähtäimellä. Tärkeinpänä muutoksena palautin arkirutiineihini ruoanlaiton entistä useammin ja innostuin jälleen uusien reseptien kokeilusta. Keskityin ensisijaisesti lisäämään hyviä, paremmin ravitsevia elementtejä ruokavaliooni, kuten avokadoja, smoothieta ja lehtivihreää – ennemmin kuin kieltämään huonoja. Kiinnitin huomioita myönteisiin vaikutuksiin olotilassani, jotka alkoivat jo reilun viikon päästä keskittyen siihen, että mitä saan on parempaa kuin se mistä luovun.
Missä nyt mennään?
Alun innostuksen ja energisemmän olon jälkeen, ehkä maaliskuun tienoilla havahduin suurimman tarmon hetkeksi notkahtaneen (kuten elämäntapamuutoksilla on tunnetusti tapana). Kiireessä stressaantuneena hyvät tavat unohtuivat helpommin ja sorruin herkemmin hetkellisiin mielitekoihin.
Raskauden alussa olin löytänyt (ihanan mutta kalliin) Joe & The Juice -mehubaarin, jonka herkullisiin tuorepuristettuihin juomiin olin kovaa vauhtia koukuttumassa. Olin myös useaan otteeseen lukenut juttuja mehustamisen hyödyistä, joten oli todella kiva saada Wilfa Largo Slow Juicer -mehupuristin käyttööni blogin kautta ja testaamaan onko mehustus oma juttuni.
Niinhän siinä kävi, että mehupuristin ja tuoremehut toivat juuri kaivattua boostia sekä uutta intoa elinvoimaisen ruokavalion nauttimiseen. Kun annoin mehustukselle pikkusormeni, innostuin perehtymään aiheeseen enemmänkin, mikä taas on saanut mehut pysymään viikottaisessa menussani jo kohta pari kuukautta. Listasin oheen oppimaani sekä kokemuksiani mehustamisen hyödyistä sekä iloista.
Ihan parasta vihermehuissa on niiden antama energinen olo, etenkin heti aamulla tai aterioiden välissä nautittuna! Vielä kun tiedän saavani mega-annoksen vitamiineja elimistööni yhdestä lasillisesti vihermehua, voin ihan rennosti nauttia vaikka juustokuorrutteisen uunivoileivän nopeana lounaana jonain päivänä ja tiedän ravitsemukseni olevan silti ihan ok. Tällainen tasapainottelu elämässä sopii luonteelleni paremmin ja on helpompi ylläpitää pidemmällä tähtäimellä, kuin jonkun tietyn tiukemman ruokavalion noudattaminen, jollaiseen en ainakaan toistaiseksi ole kokenut kiinnostusta tai tarvetta.
Mehustamisen hyödyt
Ennen kuin menen varsinaisiin hyötyihin, ehkä suurin motivaattori herkkusuulle on se, että tuorepuristettu mehu on energisoivan vaikutuksen lisäksi todella hyvän makuista! Toki kaupan mehutkin ovat herkullisia (heh, sokeri on hyvää), mutta niiden vitamiinipitoisuudesta ja tuoreudesta ei voi puhua samana päivänä itse tehtyjen mehujen kanssa. Kaupan mehuja kannattaa juoda vain ja ainoastaan herkuttelumielessä (myös niitä kalliita yksittäispakattuja tuoremehuja).
Tuorepuristetun mehun suurimpia etuja on se, että mehun avulla voi tarjota elimistölle huikean suuren määrän kasviksia ja hedelmiä helposti nautittavassa muodossa. Tuorepuristettu mehu ovat hellä ja tehokas tapa imeyttää iso määrä tuoretta elinvoimaa suoraan solutasolle antaen ruoansulatukselle lepoa. Lehtivihreä alkalisoi kehoa eli lisää sen emäksisyyttä, jonka uskotaan lisäävän terveyttä. Mehu imeytyy tehokkaammin kuin kokonaisina nautitut kasvikset, eikä elimistö joudu niin koville, koska sen energiaa säästyy kuitumassojen ruansulatuksesta.
Nauttisinko normaalisti aamupalaksi ison kulhollisen lehtivihreää, kuten pussillista lehtikaalia (100g) ja pinaattia (80g), kolmea omenaa, sitruunaa, limeä, inkivääriä, sekä minttua? Tuskinpa!
Tällainen määrä saati suosituksen mukainen 500g hedelmiä ja vihanneksia päivässä vaatisi aika paljon pureskelua sekä aikaa tai muuhun ruokaan yhdistämistä yhdeltä ihmiseltä nautittuna, mutta sama määrä hujahtaa tuosta noin vaan mehuna kurkusta alas vaikka ennen töihin lähtöä. Samoin pussillinen porkkanoita, parsakaalin varret, sellerit, punajuuret ja muut menevät mehuina, jopa nautinnollisesti sopiviin makuihin yhdistettynä, ilman että vitamiineja on yhtään tuhoutunut lämmityksessä.
Mehustaminen on ennen kaikkea helppo tapa ennen kaikkea täydentää ja monipuolistaa ruokavaliota. Niin kelpoa kotiruokaa kuin vaikka kaurapuuro, pastat ja makaronilaatikot ovatkin, eivät ne kovin ravintorikkaita ole huomioiden millaisia määriä hedelmiä ja vihanneksia päivän suosituksiin kuuluu. Eikä yksi omena välipalaksi, banaani ja vähän marjoja puuron joukossa, pari siivua kurkkua leivällä sekä tomaattilohkot lautasen reunalla muuta kokonaisuutta tarpeeksi vihreäksi. Niinpä lasillinen vihermehua välipalaksi tuo merkittävän parannuksen tällaisen ns. perusruokavalion lisänä.
Mehuista tykkäävät myös lapset, etenkin kun heidät valjastaa (valvotusti) mukaan mehustushommiin! Itsekin koen koukuttavaksi ja palkitsevaksi katsoa, kun mehua alkaa tulemaan ja maistella erilaisia yhdistelmiä. Saan myös mielihyvää juottaessani perheelleni mehuja, kun tiedän tarjoavani hyviä rakennusaineita heidän elimistöönsä.
Mitä kannattaa mehustaa?
Kaikista terveellisimmissä mehuissa vihreää (vihanneksia) on reilusti enemmän kuin makeampaa hedelmää. Kuitenkaan mikään ei ole niin ylellistä kuin vaikka tuorepuristettu omenamehu, jos vaan malttaa pitäytyä sekoittamasta joukkoon helposti mukana menevää vihreää. Usein teen isomman satsin mehua, ja omena kuuluu moniin mehuihini, joten saatan tehdä alkuun lasin omenamehua ja herkutella sen sellaisenaan, ja jatkaa sitten mehustamista yhdessä muiden ainesosien kera.
Terveellisyyteen panostaessa joukkoon kannattaa laittaa lehtikaalia, fenkolia, selleriä, inkivääriä, kurkkua, pinaattia, parsakaalia ja parsaa, porkkanaa, bataattia, punajuurta, kurkumaa, vihreitä salaatteja ja kaikkia mahdollisia yrttejä. Yrteistä suosikkini on minttu! Nyt alkukesällä innokkaimmat poimivat mehuihinsa villivihanneksia suoraan luonnosta, kuten nokkosta, kuusenkerkkää ja voikukanlehtiä. Pieni annos per mehi näitä luonnon superfoodeja riitää. Kuusenkerkkää olen pakastanut myös syksyn ja talven varalle ruokia, mehuja ja smoothieta varten viime aikoina. Myös parsakaalin ja parsojen kovat varret voi mehustaa, jolloin ruokahävikki vähenee entisestään. Hedelmistä hyvin mehustuvat muun muassa kiinteät omenat ja päärynät, viinirypäleet, sitrushedelmät, sekä melonit. Lisään sitruunaa lähes jokaiseen mehuuni ainakin hiukan – yleensä suht paljon, sillä pidän sitruunasta ja se tasapainottaa eri makuja sekä parantaa säilyvyyttä.
Tuoremehuihin eivät sovi pehmeät hedelmät, kuten banaani tai avokado. Onneksi ne voi blenderissä surauttaa tuorepuristetun mehun joukkoon. Näin juomasta tulee kermaisen pirtelömäinen (kuten lempparissani Joe and the Juicen Fibre Active -mehussa on tehty). Samalla mehun sekaan voi laittaa smoothiesta tuttuja ravintolisiä, kuten proteiinijauheita, kookosöljyä ja pähkinöitä. Marjojen mehustamista pidän haaskauksena, mielummin blendaan nekin tuoremehuni joukkoon, jolloin niiden siemenet tai mitkään arvokkaat ainesosat eivät mene hukkaan.
Vinkkejä mehustamiseen
- Mehusta ilolla miettien, mikä olisi ihana yhdistelmä vaikkapa väreistä, sesongin raaka-aineista tai suosikkiruokalajeista inspiroituen.
- Aina ei tarvitse edes yrittää optimoida mehun terveellisyyttä, ellei mehustamisen tarkoitus ole jonkun tietyn vaivan karkoitus tai paasto. Tämä on tärkeä näkökulma itselleni etenkin raskaana, jolloin cocktailien sijaan itse puristetuista mehuista tehdyt mocktailit käyvät nautintojuomista.
- Pirskahetelevamman ja kevyemmän juoman saa sekoittamalla mehun joukkoon kivennäisvettä. Jääpala tai pari juuri ennen tarjoilua raikastaa entisestään!
- Kaunis lasi ja esillepano ovat tärkeä osa nautintoa. Kuinka paljon paremmalta mehu maistuu kun sen tarjoilee juhlallisemmasta lasista ja laittaa reunaan koristeen.
- Reseptejä oppii parhaiten kokeilemalla! Itse tykkään suht puhtaista mauista, joten koitan malttaa olla lisäämättä turhan montaa eri ainesosaa yhdellä kertaa. Toisinaan silti teen mehuja hävikin esto -ajatuksella eli katson, mikä olisi hyvä käyttää jääkaapista pois seuraavaksi, jolloin lopputuloksesta saattaa tulla aikamoinen sekamelska.
- Muista myös tuoremehushotit! Mehustusguru Jason Valen mehudietin resepteihin kuuluu aamun alkuun nautittava inkiväärishotti, johon tulee 3 cm inkivääriä ja 0,5-1 omena. Shottia voi myös kätevästi pakastaa isomman satsin jääpalamuotteihin ja ottaa aina yhden jääkaappiin illalla sulamaan seuraavaksi aamuksi. Myös villivihanneksista saa hyviä shotteja, joita voi pakastaa nyt talteen loppuvuodeksi.
- Suosi luomu- ja lähituotantoa niin paljon kuin mahdollista, sillä samoin kuin vitamiinit, myös torjunta-aineet ja myrkyt imeytyvät mehuista kuitujen ollessa poissa tehokkaammin suoraan solutasolle. Etenkin ulkomailta tuoduissa omenoissa ja viinirypäleissä suosin luomua, sillä niiden kuoret keräävät ovat tunnetusti paljon torjunta-aineita.
- Sitrushedelmistä kannattaa jättää mahdollisimman paljon valkoista kuoren alla olevaa osaa (tai lingotessa luomua koko kuori), suosittelee Jason Vale.
Inspiraatiota ja tietoa mehustamisesta
- Vertaistukea ja innostusta mehustamiseen löytyy mm. Juice Finland Facebook-ryhmästä, jota luotsaa Suomen mehustusguruna tunnettu Tara Lange. Langen äärimmäisen inspiroivan Terveyssummit 2018 haastattelu ja tarinan mehujen pariin kannatttaa aivan ehdottomasti katsoa kenen tahansa, joka edes harkitsee mehustamista! Hänen intoa ja elämäniloa katsellessa ei voi olla vakuuttumatta mehujen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Iso suositus!
- Yksi lasi vihermehua päivässä riittää, jopa sairauden selättämiseksi, sanoo Tara Lange, jonka Vihermehu-kirjan* uusin päivitetty painos ilmestyy kesäkuun alussa.
- Ulkomaisista tuoremehuapostoleista lienee tunnetuin on brittiläinen (omien sanojensa mukaan entinen pikaruoka-addikti ja psoriasiksen mehuilla kuntoon saanut) Jason Vale, joka on kuin vihermehumaailman Jamie Oliver. Hän on lanseerannut ilmaisen 7-päivän mehuhaasteen osana 28-päivän mehudieettiä, josta on tehty myös kirja Super Juice Me! 28-day Juice Plan*. Mehuhaaste löytyy sivustolta www.bigjuicechallenge.com, josta löytyy videoita ja ostoslistat paastolle.
- Jason Vale on myös kirjoittanut kirjan mehustuksesta ja tehnyt dokumentin Super Juice Me. Dokumentissa kahdeksan kroonisesti sairasta 22 eri sairaudesta kärsivää ihmistä osallistuu 28 päivän mehupaastolle ja positiiviset muutokset heidän terveyteen ovat huimia. Vaivat sairaalloisen lihavuuden lisäksi aina astmasta diabetekseen ja autoimmuunisairauksiin kohentuvat jopa niin paljon, että osalla oireet poistuvat kokonaan, sekä lääkityksestä voi joidenkin kohdalla jopa kokonaan luopua.
Entä ne kuidut?
Lukiessani aiheesta moni tuntui olevan huolissaan kuitumassasta, joka menee mehustaessa hukkaan. Hedelmästä puristuu mehu yhteen säiliöön ja toiseen astiaan tippuu kuiva kuitu. Puristin puristaa arviolta 95% ravintoaineista mehuun, joten hukka on varsin vähäistä. Käytännössä kuivakuidussa ei ole jäljellä vitamiineja saati makua, joten hukka ei ole suuri. Toki kuitumassaa voisi hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Mehuihin tulee kuitenkin nestemäistä kuitua paljonkin, joka myös edesauttaa kuidun saantia. Itse uskon, että mehustuksen hyödyt ovat paljon suuremmat kuin pois heitettävä arvoton kuitu (en jaksaisi syödä niin paljona vihanneksia päivässä kuin juoda mehua).
Koska mehut ovat vain yksi täydentävä osa ruokavaliotani, hankin kuituni mielelläni ruokavalioni muista osasista. Porkkanamehun juominenhan ei tarkoita sitä, etten söisi enää porkkanaa missään muuassa muodossa!
Onko mehustaminen vaivalloista?
Ehkä suurin epäilys mehustamisen suhteen oli mehupuristimen käyttöön liittyvä vaiva luettuani mehustamisesta useista blogeista ennen kuin pääsin itse kokeilemaan. Mehupuristimisessani Wilfa Largo Slow Juicerissa on viisi irrotettavaa, käsin pestävää ja takaisin kiinnitettävää osaa – mehu- ja kuitusäiliöiden lisäksi. Mielestäni osien kasaamisen ja purkamisen vaiva ei ole suuri. Onhan ruoanlaitto samalla tavalla muutenkin työlästä jos asiaa niin haluaa ajatella, kun monia välineitä joutuu pesemään ja aineksia esivalmistelemaan. Kasaamisen opin saman tien. Toki puristamista edeltävä hedelmien ja vihannesten valmistelu – pesu, kuoriminen ja pilkkominen vie oman aikansa. Itse en ole aamuihminen, joten jos haluan juoda mehun aamulla heti herättyäni, teen mehun puristimellani usein jo edellisenä iltana jääkaappiin ilmatiiviiseen lasipulloon tai karahviin. Toinen vaihtoehto on valmistella ainekset jo edellisenä iltana, jolloin mehu syntyy hetkessä aamulla.
Yleensä teen kahta eri mehua yhdellä kertaa, sillä osia ei tarvitse välissä pestä, kun puristimen läpi kaataa vettä kunnes vesi tulee kirkkaana läpi. Lisäksi teen ainakin 0,5 litraa mehua per maku kerrallaan, jolloin vaiva tuntuu suhteessa pienemmältä. Ensimmäisellä viikolla tein mehua joka päivä – nyt paria kuukautta myöhemmin tahti on vakiintunut vähintään kolmeen päivään viikossa, jolloin saan nauttia mehuja lähes joka päivä.
Mehupuristin vai mehulinko?
Mehulingosta minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta lukemani ja näkemäni perusteella se on järeämpi ja nopeampi vaihtoehto, joka sylkee mehun hetkessä voimalla ulos. Lisäksi siihen voi laittaa kokonaisia kuorellisia kasviksia, ja koneen osat voi laittaa astianpesukoneeseen. Mehupuristin puolestaan hieroo huolellisesti ja hitaammin mehun irti kuidusta, ja säilyttää paremmin vitamiinit. Lingotessa mehusta tulee sileämpää, kun taas puristaessa joukossa on hienoksi jauhettua kuitua mukana, mutta isompia sattumia ei ainakaan oman puristimeni kanssa ole mehusta koskaan löytynyt. Puristin toimii hyvin myös lehtikaalin mehustamisessa, joka voi olla haastava lingottava. Wilfan mehupuristimeni on suht hiljainen laite. Siinä missä mehulinkoa tai blenderiä en voisi kuvitella käytettäväni lapsen nukkuessa, mehulinkoa voi surutta käyttää myös ilta-aikaan. Puristimella tehty mehu hapettuu vähemmän valmistusvaiheessa ja säilyy seuraavaan päivään, kun taas lingottu mehu suositellaan juotavaksi heti pois. Mehupuristin saa raaka-aineista enemmän ravintoaineita hyödynnettyä, joten mehu on ravintotiiviimpää ja kasvikset tulee tehokkaammin hyödynnetyksi.
Perheemme tarpeisiin koen puristimen riittävän nopeaksi. Mehun säilyvyys ja parempi ravintotiiviys auttoivat valitsemaan mehupuristimen mehulingon sijaan, ja itse olen ollut valintaani tyytyväinen. Kuoriminen ei tunnu työläältä ruokaa muutenkin laittavalle ihmiselle, enkä odotus- tai imetysaikana etenkään haluaisi mehuihini muutenkaan hedelmien kuoria torjunta-ainejämineen.
Kaiken kaikkiaan tykkään kovasti Wilfan mehupuristimesta ja voin sitä suositella lämpimästi parin kuukauden käytön kokemuksella. Mehupuristin on tyylikkään mattamusta ja kohtuullisen kokoinen sekä hintainen. Mehupuristin sopii hyvin myös esillä pidettäväksi muiden keittiön pienkoneiden kanssa, joiden ulkonäön suhteen olen esteetikkona varsin tarkka.
Mehut, raskaus ja imetys
Olen todella innostunut vihermehuista osana ruokavaliotani, sillä sen merkitys hyvinvointini kannalta tietyssä mielessä jopa kasvaa raskauden päätyttyä. Onhan sylissäni kohta vauva imemässä itsestäni oman ravintonsa, ja se miten hyvää ravintoa hän saa kehittyäkseen on täysin sidoksissa omaan ruokavaliooni. Uskon myös ravintorikkaiden lempeästi ruoansulatusta kohtelevien ja helposti imeytyvien mehujen myös tarjoavan tärkeitä aineksia omaan palautumiseeni raskaudesta sekä synnytyksestä hormonimyrskyineen, jotka ovat maratoniin verrattavia suorituksia. Vaikka ruokarajoitukset vähenevätkin vauvan synnyttyä, ruoansulatusta ei kannata laittaa heti koville ja sännätä pihviaterialle, vaan suosia pehmeitä, nesteyttäviä ja helposti sulavia ravintorikkaita ruokia, kuten keittoja ja smoothieita (mehujen lisäksi).
Huom. Mehupaastolle ei lukemani perusteella kannata ryhtyä raskaana ollessa tai imettäessä, sillä paastot ovat voimakkaasti puhdistavia, jolloin liikkeelle lähtevät myrkyt voivat päätyä vauvan elimistöön. Tuoremehujen lisäys osaksi muuta ruokavaliota sen sijaan kannattaa myös raskaana ollessa ja imettäessä – muut rajoitteet luonnollisesti huomioiden.
Oletteko te innostuneet kokeilemaan mehustamista? Tulossa blogiin kolme suosikkimehureseptiäni lähiaikoina. Tykkään valita mehulle kauniin lasin, koristella juoman ja ajatella mehuja mocktaileina etenkin näin kesäaikaan. Mikä ihana tapa hemmotella itseä monella eri tasolla, virkistää mieltä ja voimistaa kehoa!
I’ve become super excited about making my own cold pressed juices. My Wilfa Largo Slow Juicer does the work, and as a result my diet has become much more tasty and nutrient dense than before. It is actually a real relief that I can eat not so colorful normal homefood and still get the nutrients in the best possible format from the juices, whereas getting same amount of veggies and fruits otherwise daily would be a challenge. The best thing is the energy I feel I recieve from all the fresh produce I enjoy with cold pressed juices.
Seuraa! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
*Sisältää mainoslinkkejä. Mehupuristin saatu blogin kautta.
Chandelierhome says
Ihana Giselda miten laajan tietoiskun olet tehnyt! Olen jo pitkään haaveillut mehustamisesta ja nimenomaan tällaiset raakajuomat kiinnostavat perinteisen marjamehun sijaan. Joskus olin jo ostamassa mutta tyrmäsin ajatuksen hintavan mehustinkoneen vuoksi. Ehkä tänä vuonna innostun asiasta uudelleen <3 Lämpimiä odotusajan päiviä sinne ja tsemppiä h hetkeen!
giselda_coffeetablediary says
Kiitos ihanasta kommentistasi! Vähän taisi mopo lähteä kädestä, sen verran innostuneena juttua vaan pulppusi, mutta kuinka mahtavaa jos koit hyödylliseksi. 🙂 Kuulemma mehustimia voi saada eräästä saksalaisesta ketjusta peräti neljällä kympillä, vaikka suosittelenkin vähän perehtymään aiheeseen ja tekemään vertailuja, jotta kerralla tulee mieluinen. Wilfalla esimerkiksi on hyviä vaihtoehtoja usein tarjouksessa alle satasella, mikä on mielestäni jo melko edullinen hinta ainakin jos laitetta tulee säännöllisesti käytettyä. Kiitos paljon, lämpimiä nämä ovatkin olleet ja kovasti odotamme pikkuista jo kotiin! Kaunista kesäkuun alkua sinulle! 🙂