Kaupallinen yhteistyö: Designmuseo
Kyllä meitä Svenskt Tennin ystäviä hemmotellaan! Jatkumona kesällä ilahduttaneille Didrichsenin ja Hanaholmenin näyttelyille, avautui juuri Svenskt Tennin toisen päähahmon, itävaltalaissyntyisen arkkitehti ja muotoilija Josef Frankin näyttely Designmuseossa Helsingin Korkeavuorenkadulla.
Kierros Josef Frank -näyttelyssä, jolle arkkitehtuuriltaan upea Designmuseo loi sykähdyttävät puitteet, toimii täydellisenä inspiraatioruiskeena ja kauneustankkauksena lyheneviin päiviin. Esillä on tietysti Josef Frankin Svenskt Tennille suunnittelemia värikkäitä ja taianomaisia kuoseja, niin tapettien, kankaiden kuin alkuperäisten akvarellien muodossa. Pitkin näyttelyä on Josef Frankin ajatuksia seinillä ja niistä löysin ihan uudenlaisia ajatuksia. Että noinkin voi ajatella! Vai mitä sanotte vaikkapa seuraavasta Josef Frankin mietteestä:
“Yksivärinen pinta tuntuu levottomalta, kuvioitu rauhoittavalta, sillä tarkastelijaan vaikuttaa tämän tahtomatta pinnan hidas, rauhallinen havainnointi. Persialaisella matolla istuva rauhoittuu – -“
Itävallasta ruotsalaisen vaimonsa kotimaahan juutalaisvainoja paennut Josef Frank oli uransa alkuvuosina ennen Svenskt Tenniä ennen kaikkea arkkitehti, ja jopa modernisti. Arkkitehtuuria onkin laajasti esillä, pientalojen, kohteista otettujen valokuvien ja suunnitelmiin lukeutuvien piirustusten välityksellä. Josef Frankista humaanina asumisen ymmärtäjänä, filosofina pohdiskelijana ja suunnittelijana onkin se puoli, mikä teki tässä näyttelyssä minuun erityisen vaikutuksen kankaiden ollessa jo ennestään tuttuja. Hänen suunnittelemansa talot on kiehtovia ja jänniä, ja niistä mieleen tulee Gaudin kohteet – etenkin hänen suunnittelemasta Fantasiatalot-sarjasta.
Heräsi suuri innostus päästä käymään joku päivä jossain hänen suunnitelemassa talossa sisällä. Niissä ei huoneet ole lainkaan symmetrisiä, eikä kulmat suoria, ja ne on huolella istutettu ympäristöönsä. Frank pitikin tärkeänä talon ja puutarhan välistä suhdetta:
“Kaikkien suunnitelmieni keskiössä on talon ja puutarhan välinen intiimi suhde. Tekemällä vain hyvin pieniä muutoksia tavanomaiseen taloon, voi sille antaa täysin uuden luonteen ja vaikuttaa siten ihanteellisella tavalla sen asukkaisiin.”
Yksi ihastuttavimmista taloista oli mielestäni oheisen kuvan Villa Wethje vuodelta 1936 Falsterbossa Ruotsissa.
Josef Frankin sydäntä lähellä olivat sosiaaliseen asumiseen liittyvät kysymykset, ja hän suunnitteli Wieniin kokonaisia asuinalueita vuokrataloineen, josta näytillä on oheisessa kuvassa näkyvä pienoismalli. Kuinka viehättäviltä ne vaikuttavatkaan viheralueineen! Kiinnostavaa on myös se, että osa taloista on vielä edelleen vuokra-asuntoina, vaikka näistä kulttuurihistoriallinen arvokkaista taloista varmaan saisi käärittyä myymällä sievoiset summat.
Näyttelyssä on toki myös laajasti esillä Josef Frankin suunnittelemia huonekaluja, tutumpia sekä myös erikoisempia malleja, kuten kuvassa näkyvä käärmeennahkapäällysteinen kaappi. Näytillä on yhdessä huoneessa myös vanhempia kalusteita Frankin Itävallan vuosien kodistaan, jotka taloudenhoitajansa oli säilönyt Frankin muutettua maasta pois vuosikymmenien ajan.
Jos näyttely saa Svenskt Tenn -kuumeen kohoamaan, ei kannata unohtaa vierailua museokaupassa. Designmuseon putiikissa on myynnissä muun muassa Svenskt Tennin pienesineitä, upeita sohvapöytäkirjoja, sekä suosittuja toisen maailmansodan alla suunniteltuja rauhan puolesta puhuvia Vänskapsknuten-kynttilänjalkoja.
Ihana näyttely, suosittelen vaikkapa sunnuntai-aktiviteettina tai vaikka työpäivän jälkeen, kun kaipaa nostetta arkeen.
Lopuksi, näyttelyn tuoman hyvän olon innoittamana haastan itseni (ja teidät myös) hankkimaan museokortin ja muistamaan nauttia taiteesta säännöllisin väliajoin. Toimii hyvin myös pienempien perheenjäsenten kanssa!
Josef Frank -exhibition 12.10.2018-17.3.2019 at Designmuseum Helsinki, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Seuraa! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
Leave a Reply