Viime aikoina olen löytänyt itseni lukemasta kiinnostavia keskusteluja sisustamista, sekä ennen kaikkea aiheeseen liittyvästä julkisesta arvostelusta. Kiinnostavia aiheita, joita haluan aivan ehdottomasti pohdiskella äänen! Ohessa viisi usein vastaan tulevaa väitettä sisustamisesta ja omat mielipiteeni jokaiseen.
Väite 1: Sisustaminen on pinnallista
Ne ajatukset tai asenteet, että oman kodin viihtyvyydestä ja visuaalisuudesta, tai omasta tyylistään huolehtiminen olisi pinnallista olen ohittanut tyynesti hymyillen jo pidemmän aikaa. Onneksi eriävät mielipiteet asiasta ovat sallittuja, eikä aikuisena tarvitse lupalappua keneltäkään omien kiinnostusten kohteidensa määrittelyyn, vaan meillä kaikilla on vapaus valita ihan itse. Totta sekin, että toiset eivät ole kovinkaan aistiherkkiä, vaan kiinnostukset ja huomio on jossain ihan muualla kuin sisustuksessa. Tällöin pääasia on että kotoa löytyy ruokailuryhmä, sänky ja sohva – merkistä tai mallista riippumatta ja valaistuksen ainoa tehtävä on auttaa näkemään navigoimaan toiminnasta toiseen.
Minulle koti on kaikista rakkain ja tärkein paikka. Viihdyn ja vietän paljon aikaa kotona. Koti heijastaa persoonaani, arvojani, estetiikan tajuani, tunteitaitani tunnelman välityksellä, kiinnostuksen kohteitani, elettyä ja tämän hetkistä elämää. Ehkä se kertoo myös siitä, mihin suuntaan olen matkalla. Kun kotona on miellyttävää, kaikilla aisteilla tarkasteltuna, mielen ja kehon on helppo olla tyytyväisiä. Koti on kokonaisvaltaisen hyvinvointini perusta, elämäni näyttämö ja itseilmaisuni tärkein kanava.
Väite 2: Design-kalusteita statuksen takia
Ai että minua risoo asenne, että designia hankitaan vain egon pönkittämiseksi tai statussymboliksi. Sitäkin varmasti tapahtuu, mutta jaksan uskoa että suurin osa syistä ovat paljon parempia. Hyvän muotoilun uskon palvelevan paremmin, eri tasoilla – niin toiminnallisesti kuin visuaalisestikin. Design-kalusteiden hankinta on usein arvovalinta kertakäyttökulttuuria vastaan, toisin kuin lyhytnäköisiin ratkaisuihin kannustava halpatuotanto. Materiaaliin on kiinnitetty huomiota, jolloin käyttöikä ja arvo säilyvät vuosia – kaluste ehkä jopa paranee ajan saatossa. Muotoilijat ottavat kantaa nykyisin yhä useammin myös tuotteen ekologisuuten ja elinkaareen tuotekehittelyssä. Hieman kalliimman hintalapun maksamalla voi ehkä tukea kierrätysmateriaalien hyödyntämistä, kotimaista tuotantoa ja olla rauhallisin mielin ostoksen aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Aina näin ei ole.
Ennen kaikkea omaa makuhermoa hivelevä muotoilu ylevöittää arkea, inspiroi, ryhdistää, sulostuttaa elämää ja ilmaisee kauneuden käsitystämme. Suurin osa ihmisistä (myös bloggaajista) sisustaa kotiaan kokemukseni mukaan onneksi ensisijaisesti ihan vaan itsensä ja perheensä vuoksi, jonka kuuluisikin olla kodin sisustamisessa kaikista tärkein näkökulma.
Puolestaan sisustaminen tai eläminen tavoitellen toisten huomiota tai suosiollisia mielipiteitä on varsin ankea tapa elää. Sellaisen kodin kulissin omaisen kylmän ja etäisen tunnelman aistii kyllä helposti.
Väite 3: Kaunis koti edellyttää ison budjetin
Kodin sisustaminen pintamateriaaleista kalusteisiin ja yksityiskohtiin on iso menoerä. Kuitenkin sykähdyttävimmissä kodeissa korostuvat ennen kaikkea hyvät ideat, kärsivällisyys, asukkaidensa persoona, ja rakkaus, jolla kotia on rakennettu – ei raha. Paras tapa on sisustaa kotia pikku hiljaa, ajan kanssa, näin myös arvokkaammat hankinnat saattavat onnistua vaikka kuukausibudjetti olisi vaatimaton. Ajan kanssa sisustaessa ehtii rauhassa tutustua kodin henkeen ja peilata tarpeita omiin elintapoihin. Kerroksia ja elävyyttä kertyy samalla kuin itsestään. Tänä päivänä sisustaminen pienellä budjetilla lienee helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, ja minimalistisuuden sekä kierrätyksen ollessa ajan henkeä. Netissä on helppo vertailla hintoja ja vaihtoehtoja, eikä edullisissa vaihtoehdoissa ole mitään noloa – kopiotuotteet ovat toki oma lukunsa.
Usein kauhistellaan, kuinka joku voi olla niin järjetön, että säästää ja tuhlaa tuhat euroa yhteen valaisimeen (huom. valaisimeen joka kulkee mukana seuraavat kaksikymmentä vuotta ja jää ehkä perintönä jälkipolville), vaikka itsellä sama summa menee epäröimättä vuodessa baari-iltoihin ja lentolippuihin.
Väite 4: Toisen kotia on lupa arvostella
Sisustusblogien ja -foorumien kommenttibokseissa käytöstavat unohtuvat harmillisen usein. Onneksi aniharvoin kuitenkaan täällä omassa blogissani, kiitos teidän fiksujen lukijoiden! Töksähtelevät kommentit internetissä ovat arkipäivää ja näppäimistöstä pääsee sanoja tai vihjailuja, joita tuskin kehdattaisiin kasvotusten laukoa. Ihan kuin se, että on valmis jakamaan kuviaan toisten iloksi ja altistumaan arvostelulle, olisi lupa kommentoida epäystävälliseen sävyyn. Harvemmin nämä kommentoijat kuitenkaan uskaltaisivat itse julkaista mitään, vaan huudellaan turvallisesti sermin takaa.
Monesti näistä kommenteista huokuu vastakkain asetteleva henki. Se että itse panostaa perheen elämyksiin ennemmin kuin kodin sisustukseen, ostaa vain käytettyjä kalusteita, säästää kaikki rahansa pankkitilille eikä ikinä hanki yhtään mitään, ei juokse trendien perässä tai ‘rohkenee’ sisustaa räväkämmin, ei tee henkilöstä parempaa. Aivan kuin nämä vastakkain asetetut asiat eivät voisi elää sopuisasti rinnakkain, kuten Homevialaura hyvin kirjoitti.
Arvostelevat kommentit kertovat mielestäni ennen kaikkea kommentoijasta ja hänen rajoitetusta ajatusmaailmasta, eikä niillä yleensä ole mitään tekemistä arvostelun kohteen kanssa. Jos ei tykkää, parempi tapa on jättää kommentoimatta ja hakeutua sisällön pariin, jonka äärellä viihtyy.
Väite 5: On sisustuslehtikoteja, blogikoteja ja tavallisia koteja
Vaikka olen lukenut intohimoisesti sisustuslehtiä niin kauan kuin muistan, pitänyt blogia useamman vuoden, kotimme on esitelty useamman sisustuslehden sivuilla, ja lehtijuttuja olen päässyt toimittamaan toisten kodeista – minulle itselleni ei vieläkään ole valjennut, mitä tarkoitetaan usein käytetyllä termillä sisustuslehtikoti tai blogikoti. Blogeja ja koteja sisustuslehdissä on mielestäni todella monenlaisia, kuten myös sisustustyylejä ja tapoja elää. Sitten on kymmeniä tuhansia seuraajia omaavia skandinaavisia Instagram-sisustustilejä, joiden koteja on minun vaikea erottaa toisistaan, tosin nämä kodit harvemmin tulevat sisustuslehtien sivuilla kuitenkaan vastaan. Ne jotka eivät herätä kiinnostustani yksinkertaisesti ohitan, sillä valinnanvara saatavilla olevasta loputtomasta kuvavirrasta löytyy.
Omasta kodista ei koskaan kannata tuntea huonommuutta, inspiroituminen on hyvästä, vertailu vain haitallista. Helposti unohtuu että sisustuslehtien ja blogien kuvia stailataan, sommitellaan sekä käsitellään huolella. Takana on usein sellaista ammattitaitoa, joka saa tavanomaisenkin näyttämään taianomaiselta.
Toki tietyt yleiset mieltymykset toistuvat huomattavan monissa vastaan tulevissa kodeissa, kuten skandinaavisuus, tietyt hittituotteet ja design-klassikot, Ikea-kalusteet ja vaikkapa valkoisuus sekä korkeat olohuoneet. Sitten on monia koteja joita on kalustettu, vaikkei ei ehkä niinkään sisustettu. Vastaan tulee veret seisauttavasti sisustettuja koteja, jotka herättävät kunnioitusta tai pelkkää hämmennystä. On koteja, joita voisi jäädä tutkimaan ihastuneena tuntikausiksi.
Huolella sisustettu kaunis kotikin voi olla hyvällä sanottuna tavallinen. Tavallisuudessahan ei ole mitään huonoa, eikä erikoisuuden tavoittelu ole onnistuneen sisustuksen kriteeri. Yhden silmään tavalliselta näyttävä koti on usein hyvin erityinen siellä asuvalle perheelle.
Toivottavasti meille kaikille, kuvia jakaville tai ei, oma koti on ennen kaikkea kodikas turvasatama arjen pyörteissä. Yksityisin ja rakkain kolkka maailmassa, jonka ovia avataan juuri sen verran kun itsestä tuntuu hyvältä. Täynnä tunnetta lukuisine muistoineen elämän varrelta. Se on aina tärkeämpää kuin kenenkään muun mielipiteet.
Seuraa! Follow! Coffee Table Diary Facebook / Instagram / Bloglovin’/ Pinterest
Few opinions about home decoration and judging homes..
Chandelierhome says
Kiitoksia hyvästä postauksesta! Voin vaan hämmästellä miten niin monella blogi “kollegalla” on tuo jalo kirjoittamisen taito. Lauseet soljuvat eteenpäin niin sulavasti että antakaa sitä taitoa vähän tännekkin päin ;-D
Mutta kyllä, jokaiseen kohtaan samaistun ja tässä on puettu sanoiksi se mitä itsekkin olen yrittänyt sanoa ohimennen kömpelösti. Käsittelin siis itsekkin samaista aihetta tosin rajaten aiheen vaan yleisesti somekäyttäytymiseen ja kotien arvosteluun. Tässä linkki siihen jos satuit kiinnostumaan 🙂 http://chandelierhome.blogspot.fi/2018/01/karkas-somekaytos-nykypaivana.html?m=1
coffeetablediary says
Kiitos kauniista sanoistasi! Joskus teksti tuntuu soljuvan kuin itsestään, silloin on kiva kirjoittaa – toisinaan taas tuntuu ettei oikein luista. Tästä oli suuri into kirjoittaa, sen verran ajatuksia herättää nämä vallitsevat aiheet. Erinomaisia pointteja sinun kirjoituksessa, ja ainoastaan inhimillistä kimpaantua joutuessaan ikävien kommenttien kohteeksi, vaikka siitä usein seuraakin vielä huonompi mieli itselle. Tosi tärkeä aihe käsitellä omien kokemuksienkin kautta ja peräänkuuluttaa käytöstapoja. Hyviä vinkkejä oli myös Laura kommentissaan jakanut, että ilkeyksiä ei edes kannata päästää seulan läpi. Kiitos kun kommentoit ja linkkasit! <3